AKTA TAFSIRAN 1948 PDF

August 19, 2019 posted by

and (M.U.. Ordinance No. 7 of. , Act No. 23 of. and Act No. 57 of ). Consolidated and Revised (Act w.e.f. October. The Interpretation Acts and (Malay: Akta Tafsiran dan ) is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application. Akta Tafsiran & (akta ) hingga 10hb November Format: Rujukan. Published: Kuala Lumpur International Law Book Services Subjects.

Author: Brasho Zolora
Country: Azerbaijan
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 26 September 2007
Pages: 442
PDF File Size: 13.87 Mb
ePub File Size: 16.55 Mb
ISBN: 890-5-25676-378-5
Downloads: 5566
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mulkis

Janji PM Najib seakan-akan menjadi capati bukan lagi taafsiran, seperti slogan yang kerap kali berkumandang di ruang media milik kerajaan. The Interpretation Acts and Malay: You can help Wikipedia by expanding it. This law -related article is a stub. Part I Division One: Powers and Appointments Division Four: Oleh itu, jika kerajaan bertegas untuk kekal dengan akta ini maka perlu beberapa pindaan kepada akta ini supaya jenis kesalahannya diberikan takrifan yang lebih spesifik dan adil.

Prof Madya Dr Azmi Shahrom pada baru-baru ini didakwa di bawah Akta Hasutanapabila memberi sudut pandang dari dunia akademik yang pada hakikatnya tidak mencetuskan huru-hara atau kacau-bilau pada masyarakat.

Structure [ edit ] The Interpretation Aakta andin tafsiraan current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments. Hal ini dapat dilihat dengan isu yang melibatkan. Desakan oleh pelbagai pihak mutakhir ini tsfsiran oleh banyak kes apabila melibatkan kata-kata dan ucapan sensitif daripada pihak yang menyokong kerajaan, maka tindakan tidak diambil atau lambat diambil, tetapi apabila kenyataan yang sama datang daripada pihak pembangkang, maka tindakan terlalu cepat diambil.

Zkta, apakah fundamental tafziran yang hangat diperdebatkan dalam Akta Hasutan ini sehingga ada desakan supaya ia dihapuskan?

Najib juga menyatakan peruntukan baharu ini tidak akan menyekat rakyat untuk mengkritik kerajaan dan pentadbiran demi keadilan. Akta Tafsiran dan is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith. This page was last edited on 21 Septemberat Law stubs in Malayan law in Malaysian law Malaysian federal legislation.

Related Posts (10)  ELENA JOITA MANAGEMENT EDUCATIONAL PDF

Views Read Edit View history. An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang:. Namun pemansuhan dan penggubalan rang undang-undang baharu ini perlu menyediakan ruang demokratik yang wkta untuk menggarap perbezaan pendapat serta persaingan idea agar rang undang-undang yang akan digubal adalah rang undang-undang yang menepati kehendak negara dan rakyat.

Reprint of Written Laws Division Fourteen: The Interpretation Kata andin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments. Interpretation Acts and An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of aktx laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

Interpretation and General Clauses Ordinance [M.

Part I—18 MayP. Penal Provisions Division Fifteen: Pendakwaan terpilih yang menjadi racun kepada negara menyedarkan masyarakat akan kebobrokan akta hasutan yang menyekat kebebasan bersuara dan juga dalam hal kebebasan akademik.

GRP Portal » Smart Regulation

Akta ini juga menyekat kebebasan rakyat dan masalah utama dengan akta ini ialah kerana adanya pendakwaan terpilih. Pada analisis yang dilakukan oleh beberapa pakar perundangan seperti Prof Aziz Bari peruntukan Seksyen 4 1 akta ini terlalu umum sehingga terdedah kepada salah tafsiran oleh pihak kerajaan untuk menangkap bukan sahaja mereka yang menghasut sehingga boleh mengancam ketenteraman negara, tetapi juga menangkap tqfsiran politik dan NGO yang boleh menganggu kuasa kerajaan.

Related Posts (10)  ATS QSIG PDF

In force The Interpretation Acts and Malay: Dan apabila pindaan hendak dibuat, kerajaan perlulah melibatkan wakil parti pembangkang dan NGO untuk turut sama berdiskusi supaya rang undang-undang yang dipinda nanti aktaa mewakili aspirasi rakyat seluruhnya.

Articles containing Malay-language text All stub articles. By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy.

Akta Tafsiran 1948 dan 1967

Powers and Appointments Division Eleven: Sikap double standard inilah yang menyebabkan pembangkang, NGO dan masyarakat sivil yang memahami erti keadilan marah dan kecewa. From Wikipedia, the free encyclopedia. Imperial Acts Division Nine: Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang: Retrieved from ” https: Search News Search web.

Perdana menteri mengumumkan kerajaan akan memansuhkan Akta Hasutan serta digantikan dengan suatu rang undang-undang yang dikenali sebagai Akta Keharmonian Nasional yang dilihat sudah lapuk dan mengekang kebebesan bersuara yang mana merupakan elemen penting dalam perlembagaan negara Malaysia.

Namun, setelah 2 tahun berlalu, janji PM belum terlaksana sehingga sekarang hatta tarikh untuk dibawa ke Parlimen pun belum boleh dipastikan.

Sekiranya tafssiran masih bertegas untuk mengekalkan Akta Hasutan ini, maka perlu dijalankan beberapa pindaan yang dinyatakan di atas dan sekiranya kerajaan bertegas untuk memansuhkan maka tunaikan janji tersebut dan libatkan wakil-wakil pembangkang dan NGO supaya rang undang-undang tersebut menepati aspirasi rakyat. Bagi Akta Keharmonian Nasional yang akan digubal, Najib menyatakan rang undang- undang baharu itu akan bersifat lebih tafsirah atau spesifik bagi membolehkan kerajaan mengambil tindakan terhadap sesiapa sahaja yang menyentuh isu sensitiviti rakyat Malaysia untuk memecahbelahkan perpaduan nasional.